3 › 6 juni 2022 4 dagen feest in de Kortrijkse binnenstad

Sinksen is klaar voor de 'roaring twenties'

Sinksen is al jarenlang voor heel wat Kortrijkzanen dé jaarlijkse hoogmis van het feestgedruis. Na twee jaar met een aangepaste versie door corona komt de stad dit jaar sterker dan ooit terug met een memorabele editie in de sfeer van de 'roaring twenties': vernieuwend, verrassend, met een mix van kleuren én smaken, het hele weekend én de klok rond! 

"Ein-de-lijk krijgen we nog eens een echte Sinksen. Na twee 'halve' edities staat het weekend van 3 t.e.m. 6 juni bij heel veel Kortrijkzanen met stip aangeduid. Iedereen staat te popelen om er een zot volksfeest van te maken. Volle pleinen en cafés op 32 feestlocaties, de grootste rommelmarkt van het land, kleurrijk straattheater, kinderanimatie en nog veel meer, zoals de 'roaring twenties' een flitsende periode was na de Eerste Wereldoorlog zal Sinksen22 symbool staan voor de renaissance van het feestgedruis na de coronajaren." - Ruth Vandenberghe, burgemeester

"We kijken al lang uit naar een zorgeloos sinksen en het is bijna zo ver! Feesten en genieten van Sinksen kan dit jaar van het Groeningepark tot en met Kortrijk Weide, met meer dan 70 DJ's en 75 live bands! Daarvoor is maar liefst 42.000 liter bier besteld. Het is ook opnieuw uitkijken naar de langste rommelmarkt van het land, ongetwijfeld ontdek je daar prachtige pareltjes of word je verrast door spectaculair straattheater. Alvast afspraak zaterdagavond om 20u30 voor ons openingsspektakel op het Schouwburgplein. Haal je 'roaring twenties' outfit maar uit de kast!" - Kelly Detavernier, schepen van Evenementen

Schouwburgplein

Het centrale plein voor SINKSEN22 wordt het Schouwburgplein, waar op zaterdagavond om 20.30 uur het officiële startschot wordt gegeven met een wervelend openingsspektakel. Laat je verwonderen, kom met het hele gezin samen naar de binnenstad, en beleef samen de eerste magie van Sinksen! Verder op het programma staan alle Sinksenklassiekers: feestgedruis, cultuur, amusement, rommelmarkt, animatie en nog zo veel meer. Dit jaar meer dan ooit vol vrijheid!  

Rommelmarkt 

Eén van de vaste waarden blijft natuurlijk de rommelmarkt op zondag en maandag. Dit is meteen ook dé grootste rommelmarkt van het land. Ga snuisterend op zoek naar de mooiste onbekende schatten tussen de meer dan 1.400 standen verspreid over de binnenstad. Laat je daarenboven tijdens die tocht ook verrassen door straatanimatie en theater die je zomaar plots achter de hoek van een straat kan opmerken.  

Sinksen Speeddates 

Na een (meer dan geslaagde) eerste editie vorig jaar, komen de Sinksen Speeddates terug. Je hoeft niet per se op zoek te gaan naar een lief, je kan er ook gerust aan deelnemen om leuke contacten te leggen en nieuwe mensen te leren kennen. Het zal er nóg vlotter en spontaner aan toe gaan dan vorig jaar, want ook hier vallen alle coronaregels weg. Leuk weetje: enkele weken geleden zijn twee deelnemers uit de vorige editie officieel gaan samenwonen. Ja hoor, Sinksen verbindt meer dan ooit! 

Verlaagde Leieboorden 

Als hotspot van onze binnenstad kunnen de verlaagde Leieboorden natuurlijk niet ontbreken in het Sinksen belevingspakket. Je kan er deelnemen (of supporteren) voor de Sinksenregatta, een ludieke roeiwedstrijd op de Leie, die omkaderd wordt door gezellige terrasjes, leuke deuntjes en kinderanimatie. Daarnaast kan de cultuurliefhebber ook enkele tentoonstellingen meepikken in het nabijgelegen BK6 én zijn er op maandag ook de Vonckse Feesten gepland. 

KRaC (KortRijk aan Culturen) 

Op de Houtmarkt vinden we opnieuw KRaC terug. Een samenwerking met FMDO vzw, die het plein tot een waar multicultureel belevingsoord zal omtoveren. Ontdek er eetstanden uit meer dan 18 verschillende landen, geniet van een verfrissende cocktail en ga met het volledige gezin aan het dansen op wereldmuziek. 

Feestgedruis aan Kortrijk Weide

Geniet op de nieuwe locaties aan Kortrijk Weide de klok rond van uiteenlopende muziekgenres. Fun K Town strijkt neer aan de vuurplaats terwijl King Kong zijn intrek neemt onder de Ronde van Vlaanderenbrug. Verder feesten kan de hele nacht door in Depart!

Campagnebeeld

Sinksen keert terug naar de 'roaring twenties'. De stad wil net als in de jaren twintig uit de vorige eeuw na een woelige periode tijd maken voor plezier en feest. Ook het campagnebeeld straalt deze sfeer uit. De trap in de inkomhal van het Guldensporencollege Kaai leende zich perfect om in authentieke twenties setting een sprekende affiche te maken. Toneelgroep Trees uit Rollegem stonden model.

Website en sociale media 

Om de bezoeker én bewoner optimaal te laten genieten van Sinksen, komt op dinsdag 3 mei al de interactieve website online op www.sinksen.be . Je kan er zelf je programma samenstellen op basis van handige filters zoals type activiteiten, locaties, tijdstippen, .... Heb je bepaald welke activiteiten of optredens je zeker wil meepikken, sla die dan makkelijk op in ‘jouw favorieten’ om je persoonlijk overzicht steeds dicht bij de hand te hebben. 

Je vindt er ook alle praktische info terug dankzij het feestplan: waar kan ik mijn fiets parkeren, waar zijn de toiletten, welke straten zijn tijdens de rommelmarkt autovrij, en veel meer. Ook aan te raden om te volgen zijn de sociale media accounts van SINKSEN22 op Facebook en Instagram. (@sinksenkortrijk). Hou deze de komende weken extra in de gaten, want er volgen nog enkele verrassende nieuwtjes. Wens je trouwens deel uit te maken van de Sinksen Aftermovie? Gebruik dan bij al je posts op sociale media de hashtag #sinksen .

Perspresentatie

Download hier de perspresentatie van SINKSEN22.

 

Meer praktische info

Hotel boeken?

Laat feesten en goed slapen? Of blijven slapen om vroeg uit de veren te zijn voor de grootste rommelmarkt van Vlaanderen? Check hier het logiesaanbod in Kortrijk.

Ontdek het logiesaanbod

Plan je bezoek

Je kan nu al je bezoek aan SINKSEN 22 plannen door op het stadsplan alles te ontdekken wat er in de binnenstad te beleven valt. Bekijk er de eventlocaties, programmatie, gratis openbare toiletten, fietsstallingen en afvalbakken.

Bekijk het stadsplan

Toegankelijkheid

De Stroom vzw zorgt ook dit jaar voor een toegankelijk SINKSEN. Een ringleiding op het Vandaleplein, een rolstoelpodium op Bockor Rock en toegankelijkheidsstewards.

Ontdek de toegankelijkheid

infopunt

Het programma en updates vind je altijd terug op uw smartphone via www.sinksen.be. Geen smartphone? Dan kan u terecht op de grote markt.

Het SINKSEN infopunt

Duurzaamheid

SINKSEN zoekt elk jaar naar mogelijkheden om de impact op het (leef)milieu te verminderen.

Onze duurzaamheidacties

Voor bewoners

Ontdek alle afspraken die het stadsbestuur heeft gemaakt inzake verkeer en geluidsnormen in de zones waar er evenementen zullen georganiseerd worden.

Meer info

Gratis fietsen?

Tijdens SINKSEN 22 kan je gebruik maken van de deelfietsen van Donkey Republic.

Gratis fietsen?

Contact

Ondanks alle info toch nog een vraag of opmerking? Geen nood, via ons gratis nummer 1777 kan u tijdens de kantooruren bij ons terecht of stuur een mailtje naar 1777@kortrijk.be

Contacteer ons!